Tekstschrijvert » Specials » Weersvoorspelling

Weersvoorspelling 2016 - 2017: Krijgen we sneeuw en vorst?

Weersvoorspelling 2016 - 2017: Krijgen we sneeuw en vorst? De weersvoorspelling voor de winter van 2016 - 2017 houdt vele Nederlanders bezig. Krijgen we in Nederland net als de winter van 2015 - 2016 te maken met zacht kwakkelweer of krijgen we een strenge winter met kans op een witte kerst, periodes van schaatsen op natuurijs en de lang verwachte Elfstedentocht. Hoewel de meteorologen niet gelijk een zeer strenge winter voorspellen zijn er steeds tekenen die wijzen in de richting van een strenge winter.

Krijgen we een strenge winter?

Wanneer we de Enkhuizer Almanak mogen geloven zit een strenge winter 2016 - 2017 er niet in. Ook weerman Piet Paulusma verwacht geen strenge winter, maar wel een winter met winterse periodes. Op zijn website Pietsweer.nl verklaart de weerman het volgende " Ik verwacht de komende winter een of meerdere keren een pak sneeuw. Dat zal regionaal verschillend uitpakken. Verder wordt het een wisselende winter met soms een grillig weertype. Er komt dan ook van alles voorbij. Van storm tot rustig weer, mist, sneeuw, gladheid, koude(re) perioden tot echt zacht weer. Vaak overlast voor het verkeer."

Schaatsen op natuurijs

De kans dat we in de winter van 2016-2017 kunnen schaatsen op natuurijs is volgens Paulusma zeer groot. "Ik ben positief als het gaat om de kans om op natuurijs te kunnen schaatsen. Dat moet deze winter wel lukken. De winter kan in december al wel eens gaan opspelen en misschien al in deze maand november. "

Elfstedentocht

Hoewel de schaatsen uit het vet kunnen is de kans zeer gering dat de zestiende Elfstedentocht tijdens de winter van 2016 - 2017 kan worden georganiseerd. Voor het veilig kunnen organiseren van de Elfstedentocht is een ijsdikte vereist van minimaal 15 cm, om deze ijsdikte te verkrijgen moet het minimaal tien dagen achter elkaar streng vriezen en moeten ook de overige factoren zoals sneeuw en wint gunstig gezind zijn.

Toch nog een zeer koude winter?

Het blijft moeilijk om ver van te voren het weer te voorspellen. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat de winter van 2016 - 2017 toch strenge vrieskou met zich mee gaat brengen. Ook alle meteorologen zijn het niet altijd met elkaar eens als het gaan om de weersvoorspelling voor de winter. De beroemde Amerikaanse meteoroloog Judah Cohen verwacht dat we in Europa te maken krijgen met interessant winterweer, dat zomaar eens erg winters kan uitpakken.
De kans op sneeuw in Nederland, de statistieken

De kans op sneeuw in Nederland, de statistieken

Veel Nederlanders vragen zich af of we in 2017 een witte kerst gaan krijgen en hoe groot de kans is dat we in de winter van 2017 - 2018 te maken krijgen met sneeuw. In Nederland valt gemiddeld op onge…
Top tien koudste winters in Nederland, de statistieken

Top tien koudste winters in Nederland, de statistieken

De weersvoorspellingen houden de gemiddelde Nederlander veel bezig. Jaarlijks vragen we ons dan ook af of we te maken krijgen meet een strenge winter. Als we kijken naar de statistieken van de koudste…
Gepubliceerd door Tekstschrijvert op 02-11-2012, laatst gewijzigd op 15-11-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.pietpaulusma.nl
  • www.knmi.nl