Afvallen en een dieet zorgen voor een perfecte uitstraling
Om overgewicht of ondergewicht bij personen vast te kunnen stellen is een Body Mass Index (BMI) ontwikkeld. De basis elementen om een BMI te berekenen zijn het gewicht en de lengte van een persoon. De BMI heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een betrouwbaar hulpmiddel om het optimale lichaamsgewicht van een persoon weer te geven. De berekening is heel eenvoudig en er is zelfs geen apparatuur voor nodig.
De Body Mass Index
Veel mensen willen weten of ze het juiste gewicht hebben. Het juiste gewicht dat hoort bij hun lichaamslengte en gewicht. Wetenschappers hebben daarom een Body Mass Index (BMI) ontwikkeld. Deze BMI index kan door de mensen zelf zeer gemakkelijk worden gebruikt als een hulpmiddel om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. Een BMI is echt geen hulpmiddel voor het stellen van een diagnose. Daarvoor kan men het beste naar het spreekuur van de huisarts gaan.
Hoe maak je een BMI berekening
Het berekenen van je BMI is heel eenvoudig. Bij het berekenen van een BMI neemt men het gewicht in kilogrammen en dit gewicht deelt men door het kwadraat van de lengte in de BMI meter.
Voorbeeld
Neem als voorbeeld eens aan dat het gewicht 80 kilo is. De lichaamslengte is 1 meter 75 lang. Volgens de BMI meter heb je dan een BMI van 26. Dit getal zegt feitelijk niets. Daarom geeft de BMI meter aan of je een gezond gewicht hebt of een ondergewicht of overgewicht hebt. Tevens kun je op de BMI index aflezen wat het ideale gewicht zou zijn, maar ook wat je minimaal en maximaal moet wegen.
In dit voorbeeld betekent het getal 26 dat je een gezond gewicht hebt. Zou je een BMI van 18,5 of minder hebben, dan is er sprake van ondergewicht. Heb je een BMI van tussen de 25 en 30 dan spreekt men van een licht overgewicht. Daarom geeft een BMI tussen de 18,5 en de 25 aan dat er sprake is van een goed gewicht. Heb je echter een BMI die hoger is dan 30, dan is er sprake van ernstig overgewicht. In de situatie dat er een BMI is die lager dan 18 en of hoger is dan 30, dan is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Bij een BMI die boven de 40 uitkomt, dan is er sprake van een ziekelijk overgewicht, moet je altijd de huisarts raadplegen. Er is dan sprake van een super obesitas en dat is wel heel erg schadelijk voor de gezondheid.
De BMI berekenen voor kinderen tot 16 jaar
De wetenschappers hebben ook voor kinderen onder de 16 jaar een BMI berekeningsmethode ontwikkeld. De ontwikkelde BMI berekening voor volwassenen kan echter niet op kinderen worden toegepast. Bij kinderen die nog in de groei zijn heeft de uitkomst een heel andere betekenis. Immers tijdens het groeien van een kind verandert ook de hoeveelheid vetweefsel. Daarnaast is wetenschappelijk vastgesteld dat de BMI bij kinderen geslachtsafhankelijk is. De meisjes blijken gemiddeld een iets hogere BMI te hebben dan jongens.
Wat is de BMI van kinderen dan?
Bij kinderen wordt de Body Mass Index ook in een getal uitgedrukt. Dit getal wordt berekend op basis van het gewicht en de lengte van een kind. Ook bij kinderen geeft de BMI een betrouwbare indicatie of er sprake is van ondergewicht of overgewicht.
Ook bij de berekening van de Body Mass Index voor kinderen wordt er geen rekening gehouden met het vetpercentage. Gelukkig heeft onderzoek aangetoond dat de uitkomsten van een BMI meting bij kinderen overeenkomen met andere methoden. En dan gaat het om methoden waarbij wel gebruik is gemaakt van een vetmeter. De betrouwbare BMI meting voor kinderen is eveneens heel gemakkelijk uit te voeren. Ook bij de BMI berekening voor kinderen is er geen speciale apparatuur nodig.
Kan een kind ook overgewicht hebben?
Evenals bij grote mensen (personen boven de 16 jaar) kan het voorkomen dat uit de BMI berekening blijkt dat een kind overgewicht heeft. Bij het signaleren van overgewicht hoeft men nog niet in paniek te raken. Er is nog niet direct reden tot zorg.
De hier gebruikte BMI berekening meet immers niet het lichaamsvet van het kind. Zo kunnen atletische kinderen bijvoorbeeld een hoge BMI waarde hebben. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een bovengemiddelde spiermassa. Ook bij kinderen met een (te) hoge BMI waarde is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. De huisarts is opgeleid om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van overgewicht. Samen met de huisarts kan dan een voeding- en leefstijladvies worden opgesteld.
Kan een kind ook ondergewicht hebben?
Evenals bij grote mensen (personen boven de 16 jaar) kan het voorkomen dat uit de BMI berekening blijkt dat een kind ondergewicht heeft. Bij het signaleren van ondergewicht hoeven de ouders nog niet in paniek te raken. Er is nog niet direct reden tot zorg.
Blijkt uit de Body Mass Index dat een kind ondergewicht heeft, dan hoeft dat niet meteen een gezondheidsprobleem te zijn. Bij een kind, dat normaal groeit en zich ook normaal ontwikkeld, daarnaast gezond eet en actief / energiek is, dan is een te lage BMI normaal en geeft dus geen enkele reden tot zorg. Een gegeven is dat sommige kinderen een smal lichaamspostuur hebben.
Huisarts raadplegen
Het kan zijn dat een kind recentelijk veel afgevallen is of dat er andere opvallende symptomen zijn, dan kan dat het signaal zijn dat het ondergewicht van het kind niet op zichzelf staat. Als er vermoed wordt dat het ondergewicht een mogelijke medische oorzaak zou kunnen hebben, dan is het zeer verstandig om de huisarts te raadplegen. Vooral bij kinderen met een (te) lage BMI waarde is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. De huisarts is opgeleid om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van ondergewicht. Samen met de huisarts kan dan een voeding- en leefstijladvies worden opgesteld.