Tekstschrijvert » Specials » Ardennen

De mooiste vakantiegebieden van de Belgische Ardennen

Veel Nederlanders en Belgen zoeken in de vakantie een mooie omgeving om te vertoeven. Eén van de mogelijkheden is een bezoek aan de Belgische Ardennen. De Belgische Ardennen zijn dicht bebost en er leven wilde dieren. De Belgische Ardennen bevat vele mooie plekjes natuur en is erg toeristisch. Door de moeilijke bereikbaarheid zijn de Ardennen dun bevolkt. De vele leuke dorpjes en steden, met tal aan bezienswaardigheden, zorgen echter wel voor een super geslaagde vakantie.

Geschiedenis

In de Ardennen hebben zich in het verleden niet veel belangwekkende gebeurtenissen voorgedaan. Wel is er in de Ardennen, in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, nog wel heel erg en hevig gevochten. De Duitsers deden in de Ardennen, aan het einde van 1944, nog een laatste grote aanval tegen de geallieerden. Door het bekende Ardennenoffensief werd er veel schade aangericht aan de diverse oude historische kernen die de Ardennen rijk is.

De ligging

De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte in oostelijk België (een groot deel van Wallonië), Noord-Luxemburg en een klein stukje aangrenzend Frankrijk. De Ardennen worden verdeeld in twee gedeelten; het hoger gedeelte en een lager gedeelte van de Ardennen. Hierdoor wordt er wel gesproken van de Hoge respectievelijk de Lage Ardennen.

De Hoge Ardennen

De Hoge Ardennen liggen in het (noord)oosten; hier vindt men dan ook de hoogste bergtoppen die tot ver over de zeshonderd meter kunnen reiken.

De Lage Ardennen

De heuvels in de Lage Ardennen komen over het algemeen niet boven de vijfhonderd meter uit. De Lage Ardennen liggen in het (zuid)westen, in het zuiden van de Belgische provincies:
 • Henegouwen,
 • Namen,
 • Luxemburg.
De Lage Ardennen lopen ook door in het aangrenzende Frankrijk.

Toeristische activiteiten

De natuur van de Ardennen daagt zijn bezoekers uit tot tal van activiteiten. Zo kunnen de bezoekers in het prachtige heuvelachtige, maar ongerepte natuur:
 • mooie wandelingen maken,
 • kajakken,
 • mountainbiketochten maken.

Waterlopen

Talloze kleine rivieren vinden hun oorsprong in de Ardennen. De meest bekende en de mooiste zijn de:
 • Amblève,
 • Ourthe,
 • Semois.

Natuursteen

Langs deze rivieren liggen leuke karakteristieke en toeristische dorpjes, zoals La Roche. De huizen in deze dorpjes zijn veelal opgebouwd met natuursteen. De natuursteen is afkomstig uit de verschillende steengroeven in de eigen streek. Door het bouwen van huizen met natuursteen zien de huizen in deze streek er meestal ook gelig van kleur uit.

Toeristische plaatsen

Enkele van deze karakteristieke plaatsen zijn bijvoorbeeld:
 • Deigne, het mooiste dorpje van Wallonië;
 • Durbuy, is misschien wel het kleinste stadje van de Wereld.
In de directe omgeving van deze plaatsen zijn tal van andere aantrekkelijke dorpen en steden met veel leuke bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden

Een bijzondere bezienswaardigheid is de grot van Remouchamps. Daarnaast zijn er ook heel veel leuke museums. Vooral de museums kunnen er voor zorgen dat de toerist zich ook bij slecht weer uitstekend kan vermaken.

Verblijfsmogelijkheden

Midden in de Belgische Ardennen zijn vele vakantieparken en hotels te vinden. Deze zijn mooi gelegen en nodigen bezoekers dan ook uit voor een fijn verblijf en mooie vakantieperiode in dit mooie natuurgebied.
Aywaille: een stad in de Ardennen met bezienswaardigheden

Aywaille: een stad in de Ardennen met bezienswaardigheden

Aywaille is een prachtig gelegen stadje in de gelijknamige Belgische gemeente. Het ligt ten zuiden van Luik in de Ardennen. De stad heeft een rijke geschiedenis, waardoor de stad veel bezienswaardighe…
Villers Sainte Gertrude, vakantie in een oude paardenstal

Villers Sainte Gertrude, vakantie in een oude paardenstal

De Belgische Ardennen genieten van een mooie ongerepte natuur en vele idyliische dorpen en stadskernen. Door zijn vele mogelijkheden lenen de Belgische Ardennen zich prima voor een weekendje weg of ee…
La Roche en zijn toeristische trekpleisters

La Roche en zijn toeristische trekpleisters

La Roche is één van de mooiste vakantiebestemmingen van de Ardennen. Het wordt dan ook niet voor niets de parel van de Ardennen genoemd. De stad kent vele bezienswaardigheden met als echtte topper het…
Spa, een stad in België met veel bezienswaardigheden

Spa, een stad in België met veel bezienswaardigheden

Spa is één van de toeristische steden van België en kent een rijke geschiedenis. Spa heeft haar vele toeristen voornamelijk te danken aan het wereldberoemde kuuroord, de Thermen van Spa. Naast dit kuu…
De leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de Ardennen

De leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de Ardennen

Leuke uittips voor de Ardennen zijn rond de vakantieperiode altijd welkom. De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte in de drie aanelkaar grenzende landen; België (een groot deel van Wallonië), Noor…
Goedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettips

Goedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettips

Ten tijde van de economische crisis worden we gedwongen om steeds meer te besparen en dat geldt ook voor het besparen op de vakantie. Echter worden de begrippen besparen en schrappen vaak verward. Dit…
Patagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-Amerika

Patagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-Amerika

Patagonië is een gebied dat gelegen is ten zuiden van de rivier de Colorado. Patagonië ligt in Zuid-Amerika. Zowel in Chili als in Argentinië. Het gebied wordt ook begrenst door de Straat van Magellaa…
Gepubliceerd door Tekstschrijvert op 05-03-2011, laatst gewijzigd op 06-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.