Tekstschrijvert » Specials » Dieet

Het dieetnieuws, fabels en feiten over dieet en voeding

Het dieetnieuws, fabels en feiten over dieet en voeding In Nederland wordt aandacht aan gewichtbeheersing besteed. Ook van de zijde van de overheid wordt op het belang van het hebben van een goed gewicht gewezen. Overgewicht vormt echter een serieus probleem in Nederland. Het is dan ook niet vreemd, dat ruim twee derde van de Nederlandse bevolking de wens heeft om af te vallen. Hoewel men graag wil afvallen, lukt het vele niet om het gewenste resultaat te bereiken. Dit komt hoofdzakelijk doordat men bij het kiezen voor een dieet onjuiste keuzes maakt of omdat men over de te weinig kennis beschikt met betrekking tot vele voedingsmiddelen. Wetenschappers en dieetdeskundigen komen regelmatig met nieuwe onderzoeksresultaten. Daardoor kunnen we in Nederland steeds meer inzicht verwerven over gezonde voeding. Hierdoor wordt het ook eenvoudiger om op een gezonde wijze te kunnen afvallen.

Wat is er in deze special over het dieet te lezen?


Menselijk gewicht in Nederland

In de media wordt steeds meer aandacht geschonken aan het gewicht van de mens. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de mens gevaar loopt als er geen juiste aandacht voor het gewicht is. Gebleken is dat veel mensen niet of nauwelijks aandacht hebben voor hun gewicht. Dit wordt ondersteund door de gegevens van het CBS. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal Nederlanders dat kamt met overgewicht over de periode 1982-2012 sterk toegenomen. Deze toename is zowel bij kinderen als bij volwassenen waar te nemen.

Overgewicht

Toch begint overgewicht onder de volwassen bevolking van Nederland een echt serieus probleem te worden. Het aantal volwassenen met ernstig overgewicht is in 2012, ten opzichte van 1982, meer dan verdubbeld. Volgens het CBS is het totaal aantal Nederlanders dat in 2012 kampte met overgewicht gestegen naar 10 procent van de Nederlandse bevolking.

Ondergewicht

Naast overgewicht kan ook ondergewicht een serieus probleem vormen voor de gezondheid. Het aantal Nederlanders dat kampt met ondergewicht is procentueel gezien weinig. Ongeveer 2 procent van de Nederlandse bevolking heeft te maken met ondergewicht. Opvallend is het echter wel dat het bij ondergewicht vooral om jonge meiden en om vrouwen tussen de 15 en 35 jaar gaat. Om te bepalen of iemand te maken heeft met ondergewicht of overgewicht wordt over het algemeen gebruik gemaakt van de Body Mass Index (BMI).

Body Mass Index (BMI)

De Body Mass Index (BMI), maakt gebruik van de onderstaande indeling.
BMIBetekenis
Lager dan 18,5 Ondergewicht
18,5 tot 25 Normaal gewicht
25 tot 27 Licht overgewicht
27 tot 30 Matig overgewicht
30 tot 40 Ernstig overgewicht
Hoger dan 40 Ziekelijk overgewicht

* Deze BMI indeling geldt voor volwassenen van 18 tot ongeveer 70 jaar. Voor meer informatie, over het berekenen van de BMI, kan het artikel: Het berekenen van de BMI en het ideale gewicht, worden geraadpleegd.

Het overgewicht in Nederland in vergelijking met andere Europese landen.

Niet alleen in Nederland heeft men te maken met een hoog percentage aan overgewicht. Ook in andere Europese landen, waaronder vooral de West Europese landen, vormt overgewicht een serieus probleem. Ondanks dat de cijfers met betrekking tot overgewicht in Nederland schrikbarend zijn, vormt overgewicht in ander EU-landen een nog groter probleem. Het grootste percentage met betrekking in overgewicht is gemeten in:
 • Spanje,
 • Engeland,
 • Schotland
 • Ierland.
In bovengenoemde landen heeft ongeveer 70% van de mannen last van overgewicht. In Engeland en Schotland hebben daarnaast ook de vrouwen veel te kampen met overgewicht. Het percentage bij deze bevolkingsgroep licht in de genoemde landen op ruim 60%.

Nederlanders zijn ontevreden over hun lichaam

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander niet erg blij is met zijn eigen lichaam. Het gemiddelde cijfers wat een Nederlander aan zijn lichaam geeft is in Nederland dan ook blijven steken op een 6,2. Van de Nederlanders, die aan het onderzoek meededen, gaf 68 procent aan dat hij of zij zichzelf te dik of te zwaar vindt. Wanneer deze cijfers worden gecombineerd met de hoge percentagecijfers aan overgewicht in Nederland, dan is het ook niet verwonderlijk dat vele Nederlanders er serieus over nadenken om af te vallen. Uit onderzoek van Modifast, de producent van diverse dieetproducten, blijkt dat 56% van de Nederlanders het doel had om in 2012 te willen afvallen. Het gezamenlijk streven van alle Nederlanders samen was zelfs het afvallen van ruim 70 miljoen kilo lichaamsgewicht. Een ambitieus en mooi streven, wat spijtig genoeg voor de deelnemers bij lang en na niet is behaald. Dit komt hoofdzakelijk doordat men veelal de keuze maakt voor een streng en onhaalbaar dieet of te weinig inzicht in heeft in de gezondheidseffecten van diverse voedingsmiddelen.

Afvallen met het beste dieet

Op de vraag welk dieet het beste dieet is om af te vallen, valt moeilijk een eenduidig antwoord te geven. Er zijn talloze diëten op de markt. Diëten die beloften uiten, dat men met het desbetreffende dieet erg snel en ook nog veel kilo’s kan verliezen. Of iemand veel successen boekt met een bepaald dieet hangt niet alleen af van de samenstelling van het dieet, maar ook van de eigen motivatie en eigen lichaamsbouw. Een dieet kan alleen succes opleveren, wanneer een dieet bij de desbetreffende persoon past. Wanneer iemand een dieet wil volhouden, dan vraagt dit van de persoon veel discipline en doorzettingsvermogen. Het heeft dan ook weinig zin om een dieet te volgen waarbij men koolhydraatrijke producten moet vermijden, wanneer het eten van brood als een lievelingsproduct wordt gezien. Daarnaast komen wetenschappers en dieetdeskundigen regelmatig met nieuwe inzichten en onderzoeksresultaten. Het gevolg is dat op basis van de veranderende inzichten, er jaarlijks ander diëten aan populariteit winnen.

Keuzehulp voor het kiezen van een passend dieet

Wanneer men een keuze wil maken voor een goed dieet is het heel erg belangrijk goede aandacht te schenken aan de volgende vier vragen:
 1. Wat is het dieetdoel: Gewichtsbeheersing of vele kilo’s lichaamsgewicht verliezen?
 2. Welke dagelijkse producten gaan veel moeite kosten om te schrappen uit het menu?
 3. Hoe kan het volgen van een dieet gezond gehouden worden?
 4. Welk dieet valt goed te combineren met de dagelijkse bezigheden?

De populairste en nieuwste diëten in Nederland

Onderstaand overzicht geeft een aantal diëten weer die zeer populair zijn in Nederland. Om meer informatie te verkrijgen over de genoemde diëten, kan er heel eenvoudig op de dieetnaam worden geklikt.
Dieet en DieetsoortenKorte informatie
Acht uren dieet Het principe van het acht uren dieet, is dat men mag je eten wat men wil, maar dan alleen binnen een tijdsbestek van maar acht uur per dag.
BEPHet BEP Dieet staat voor Afslanken door een Beter Eet Patroon en is ontwikkeld door Carisia Bosman, In 2010 werd het BEP Dieet, door Editie NL, getest als beste dieet.
Beste dieet ter wereldHet beste dieet ter wereld is een in 2013 gepubliceerd dieet, gebaseerd op het grootste dieetonderzoek ter wereld, DiOGenes.
DashHet Dash dieet is een in Amerika ontwikkeld dieet, met al doel om naast het verliezen van lichaamsgewicht ook de bloeddruk te verlagen
Dukan Het Dukan-dieet, is een proteïnedieet ontwikkeld door dr. Pierre Dukan.
Glutenvrij dieet Het glutenvrij dieet is een zeer populair dieet. Het dieet won extra populariteit doordat toptennisser Novak Djokovic eind 2010 zijn eetpatroon wijzigde en een glutenvrij dieet ging volgen.
Koolhydraatarm dieetEen koolhydraatarm dieet is een eetpatroon dat de consumptie van koolhydraten beperkt. Tot deze dieetvorm behoren diverse soorten diëten zoals het Atkins dieet en het dieet van Dr. Frank. Ondanks dat koolhydraatarme diëten zeer populair zijn worden ze ook vaak in verband gebracht met schadelijke effecten op de gezondheid. ( Voor meer informatie kan men het artikel: Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?raadplegen.)
RAUWHet RAUW dieet is een dieet waarbij men al het voedsel dat al het voedsel rauw of gedroogd moet consumeren. Daarnaast is het RAUW dieet veganistisch, waardoor er tijdens het volgen van het dieet geen zuivel, vis of vlees gegeten mag worden.

Afvallen en voeding

Uit onderzoek is gebleken dat in 2011 en 2012 dieetmethodes aan populariteit hebben ingeboet. Steeds meer mensen proberen af te vallen met behulp van een combinatie van meer sporten en gezonder eten. Het blijkt alleen dat men over het algemeen niet goed weet, welke producten nu als gezond mogen worden beschouwd. De meeste mensen die proberen af te vallen letten vooral op het aantal calorieën en de hoeveelheid vet dat een product bevat. In verhouding schijnen maar weinig mensen te letten op de gunstige gezondheidseffecten die bepaalde voedingsmiddelen kunnen leveren. Weinig mensen lijken dan ook op de hoogte dat bepaalde voedingsmiddelen de vetverbranding stimuleren en daarmee ook het afvallen stimuleren.

Informatie en wetenschappelijke inzichten over dieet en voeding

Wetenschappelijke inzichten over dieet en voeding zijn hieronder in een niet compleet overzicht samengesteld. Bij ieder wel genoemd voedingsmiddel wordt een korte samenvatting weergegeven.

Het onderstaande overzicht geeft een aantal inzicht in de zeer populair voedingsmiddelen in Nederland. Om meer informatie te verkrijgen over het genoemde voedingsmiddel, kan er heel eenvoudig op het betreffende voedingsmiddel worden geklikt.
VoedingsmiddelenKorte informatie
AardappelenOver het eten van aardappelen bestaan vele taboes. Deze taboes zijn ontstaan doordat meerdere dieetgoeroes de aardappelen uit hun dieet verbannen hebben. Toch bevatten aardappelen veel gezonde voedingsstoffen en heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond, dat aankomen door het eten van aardappelen nagenoeg te verwaarlozen is.
BananenDe banaan bevat in vergelijking met veel andere fruitsoorten, een vrij hoog percentage aan calorieën, maar is toch super gezond.
ChocoladeWetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat het eten van chocolade het afvallen kan stimuleren.
DruivenDiverse geneeskundige wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die regelmatig een portie druiven eten, sneller lichaamsvet verbranden.
EierenWetenschappelijk onderzoek, dat gehouden is door het Internationale Obesitas Rapport, heeft aangetoond dat afvallen met behulp van eieren zeer effectief is.
EierkoekEen eierkoek blijkt toch niet zo'n gezond tussendoortje te zijn!
FrisdrankHet drinken van frisdrank is de grootste boosdoener van obesitas.
Groene smoothiesGroene smoothies, zijn smoothies, die hoofdzakelijk bereid worden met bladgroenten. Naast het afvallen zorgen de vele vitamines die groene smoothies bevatten dat men zich extra vet gaat voelen.
Groene theeGroene thee zou wel eens het wondermiddel tegen overgewicht kunnen zijn.
HüttenkäseHet consumeren van hüttenkäse, past prima in een gezond eetpatroon.
IJsHet eten van ijs past prima in een gezond menu, mits men de juiste ijskeuze maakt.
KoffieHet drinken van koffie helpt calorieën verbranden. Groene koffie zou mede daarom wel eens een nieuwe hype kunnen worden.
MaaltijdsaladesVeel kant en klare maaltijdsalades bevatten meer calorieën dat een portie patat met mayonaise.
NotenNoten bevatten veel calorieën, maar hebben ook vele gunstige effecten op de gezondheid.
OliebolEen oliebol blijkt gezonder te zijn dan een eierkoek
OntbijtkoekVeel reclames met betrekking tot ontbijtkoek zijn misleidend. Ontbijtkoek mag namelijk niet gezien worden als gezond tussendoortje
PindakaasHet eten van pindakaas kan buikvet helpen verbranden
RoggebroodRoggebrood draagt bij aan het verliezen van gewicht, ondanks het aantal calorieën dat een sneetje roggebrood bevat.
SmoothiesSmoothies kunnen de basis vormen van een gezond dieet of voedingspatroon
TomatenHet eten van tomaten helpt de stofwisseling versnellen
Uien Het eten van uien stimuleert afvallen en zorgt voor vermindering van het aantal vetcellen in het menselijk lichaam.

Sporten en beweging is noodzakelijk

Het volgen van een dieet of het zorg dragen voor een gezond voedingspatroon geeft wel een zet in de goede richting. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat afvallen en gewichtsbeheersing niet mogelijk is zonder voldoende beweging. Het sporten moet echter wel gebeuren met voldoende beleid, inzicht en doorzettingsvermogen. Het onderstaande overzicht kan misschien een keuze vergemakkelijken en de toekomstige sporter op weg helpen.

Onderstaand overzicht geeft dus een aantal artikelen weer die mogelijk meer inzicht kunnen verschaffen. Om meer informatie te verkrijgen over het genoemde artikel, kan er heel eenvoudig op de artikelnaam worden geklikt.

Afvallen en calorieën: Koek, koekjes en gebak

Afvallen en calorieën: Koek, koekjes en gebak

Een vergadering, een verjaardag of een heerlijk kopje koffie, er is altijd wel een reden om een heerlijk koekje of gebakje te eten. Het lijkt vaak zo onschuldig, want sommige koekjes zijn o zo klein,…
Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappen

Afvallen en calorieën: Oliebollen en appelflappen

Afvallen en de decembermaand lijken vaak niet samen te gaan. Zijn net de kerstdagen geweest, dan staan oud en nieuw al weer voor de deur. Dan komt men immers de oliebollenkramen weer op ieder hoek van…
Afvallen en calorieën: Pepernoten en ander Sinterklaassnoep

Afvallen en calorieën: Pepernoten en ander Sinterklaassnoep

De maanden november en december zijn voor velen waarschijnlijk de moeilijkste maanden om af te vallen of om zich aan zijn of haar dieet te houden. Eind augustus liggen immers al vele Sinterklaaslekker…
Afvallen met behulp van groene smoothies

Afvallen met behulp van groene smoothies

Smoothies zijn heerlijke verkoelende drankjes, waarbij fruit wordt gepureerd in de blender en veelal wordt aangelengd met yoghurt, melk of vruchtensap. Groene Smoothies zijn hier een zeer gezonde vari…
Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!

Afvallen: Een oliebol is gezonder dan een eierkoek!

Met oud en nieuw in aantocht vragen we ons opeens weer af hoe gezond of ongezond oliebollen eigenlijk zijn? Een oliebol is een vette hap, dus gezond kan het niet zijn. Toch bevatten oliebollen minder…
Bep, de beste methode om aftevallen

Bep, de beste methode om aftevallen

Bep is de beste afvalmethode om succesvol aftevallen. Een deskundige jury van het RTL-programma EditieNL, waaronder specialisten van de Universiteit van Wageningen, verkozen Bep tot beste afslankmetho…
De beste manier om af te vallen, hou een eetdagboek bij!

De beste manier om af te vallen, hou een eetdagboek bij!

Wat is de beste manier om af te vallen? Deze vraag wordt door velen gesteld. Volgens Dr. Christopher J. Mosunic is de beste manier om af te vallen een simpel eetdagboekje. Dus wil je gezond en makkeli…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheid

De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheid

Veel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair dieet zou de sleutel zijn naar veel gewichtsverlies in enkel weken. Vaak wordt e…
Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?

Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?

In vele landen behoort brood tot de basisvoedingsmiddelen. Ook in Nederland behoort het brood tot de basisvoedingsproducten voor de verschillende maaltijden. Gemiddeld eet een Nederlander per jaar zes…
Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt?

Dieet en citroen: Werkt afvallen met citroensap echt?

Afvallen en dieet is wereldwijd gezien een populair onderwerp. Velen willen graag iets aan gewichtsbeheersing doen. Er zijn dan ook heel veel diëten op de markt. Zo is afvallen met citroensap vooral i…
Dieet en druiven, zijn druiven gezond of ongezond?

Dieet en druiven, zijn druiven gezond of ongezond?

Vele mensen vinden de druif een heerlijke vrucht. Alleen worden druiven vaak gezien als verboden vruchten tijdens het volgen van een dieet. Ook in een periode waarin mensen met gezond eten enkele kilo…
Dieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallen

Dieet en eieren, eieren zijn gezond en helpen afvallen

Nederland is een echt land waar veel eieren worden geconsumeerd. Eieren hebben in het verleden ten onrechte een slechte reputatie gehad en nog steeds zijn er heel veel fabels over het eten van eieren.…
Dieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitas

Dieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitas

Om het drinken van de verplichte hoeveelheid vocht voor de mens aantrekkelijker te maken zijn er frisdranken op de markt gebracht. Frisdranken zijn vruchtendranken en koolzuurhoudende dranken, zoals b…
Dieet en pindakaas, helpt pindakaas buikvet te verbranden?

Dieet en pindakaas, helpt pindakaas buikvet te verbranden?

In Nederland zijn de mensen gewend om beleg op het brood te doen. Een beleg dat erg geliefd is, is pindakaas. Pindakaas heeft echter wel het imago erg vet en ook nog zeer ongezond te zijn. Dit is jamm…
Dieet en tomaat, zijn tomaten gezond of ongezond en giftig?

Dieet en tomaat, zijn tomaten gezond of ongezond en giftig?

Mensen houden van vruchten en mensen eten veel vruchten. Ook de tomaat is een lekkere vrucht. Tomaten zijn daardoor een zeer populaire vrucht. De tomaat wordt daarnaast aan vele gerechten toegevoegd.…
Het berekenen van de BMI en het ideale gewicht

Het berekenen van de BMI en het ideale gewicht

Overgewicht is een hardnekkig probleem dat steeds meer voorkomt onder de Nederlandse bevolking. Wanneer we spreken over overgewicht wil dat zeggen dat we een lichaamsgewicht hebben dat ernstige gezond…
Het Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één week

Het Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één week

Het Dukan Dieet is een van de populairste diëten van 2011. Het Dukan Dieet is makkelijk vol te houden en met behulp van heerlijke recepten kun je in de eerste dieet week al gemakkelijk 3 tot 5 kilo af…
Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?

Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?

De eierkoek is sinds 2007 een zeer populair tussendoortje in Nederland. Ook wanneer men wil afvallen is de eierkoek zeer geliefd. Toch is het nog maar de vraag of een eierkoek als tussendoortje nu wel…
Light-kruidnoten en pepernoten bevatten vet en calorieën

Light-kruidnoten en pepernoten bevatten vet en calorieën

Pepernoten en het feest van Sinterklaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ondanks dat pepernoten dan ook worden betiteld als Sinterklaassnoepgoed, zijn pepernoten tegenwoordig al vanaf augustus…
XL-S Medical: bijwerkingen, prijs, ervaringen en effecten

XL-S Medical: bijwerkingen, prijs, ervaringen en effecten

De oplossing voor uw overtollig gewicht zou volgens de fabrikant Omega Chefaro gevonden zijn met de afslankcapsule XL-S Medical. Volgens de fabrikant zou het middel, dat volledig gebaseerd is op natuu…
Gepubliceerd door Tekstschrijvert op 23-02-2012, laatst gewijzigd op 19-11-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • www.cbs.nl
 • www.e-gezondheid.be
 • www.ad.nl
 • www.morguefile.com