Tekstschrijvert » Specials » Dakar rally 2017
Teksten lezen: de geschreven woorden tot je laten inwerken

Rallyrijders van Paraguay, door Bolivia naar Argentinië

Rallyrijders van Paraguay, door Bolivia naar Argentinië De Dakar Rally is in 2017 van maandag 2 januari tot en met zaterdag 17 januari. De start is in Paraguay en gaat door Bolivia naar Argentinië. De rallyrijders moeten in de twaalf etappes veel ontberingen doorstaan. Zo zullen de 491 deelnemers te maken krijgen met een hoogte van 3.500 meter boven zeeniveau. Voorbereiden op de invloeden die een hoogte van 3.500 meter heeft, is haast onmogelijk. De rustdag, op de zevende dag van de Dakar Rally, is in La Paz. De stad La Paz ligt op 3.600 meter boven zeeniveau en wordt als hoogst gelegen stad in de wereld gezien. Bij een verblijf op een hoogte van 3.600 meter boven zeeniveau liggen niet alleen menselijke problemen maar ook technische problemen voor de hand. Rallyrijders en bezoekers aan de rally krijgen dan ook niet voor niets het advies om bij duizeligheid een medicus te raadplegen.

Dakar Rally

De Dakar Rally heeft gedurende de 39 jaar dat de Dakar Rally bestaat, voor de rallyliefhebber veel hoogtepunten voortgebracht. Het was de Fransman Thierry Sabine die in 1977 door het verdwalen in de woestijn het idee kreeg om een rally door de woestijn te organiseren. In 2008 wordt de rally om veiligheidsredenen afgelast. In 2017 is het de 39e editie die van start gaat. De start is op maandag 2 januari in Asuncion en eindigt na twaalf etappes op zaterdag veertien januari in Buenos Aires.

Eerste Parijs - Dakar was in 1979

Op 26 december 1979 is de start van de eerste Parijs-Dakar op Place du Trocadero. In Dakar, de hoofdstad van Senegal, komen na de nodige ontberingen 74 deelnemers aan.

Bert Oosterhuis

Tijdens de 38 edities van de Dakar Rally komen verschillende mensen om. Door een crash overlijdt in 1982 de Nederlandse motorrijder Bert Oosterhuis. Bert Oosterhuis is in 1982 de eerste deelnemer die in de Dakar Rally komt te overlijden. In 1988 trekt het team van Daf zich terug na het overlijden van navigator Kees van Loevestijn.

Nederlandse overwinningen

Deelnemende Nederlanders aan de Dakar Rally hebben ook wel overwinningen behaald. Zo won in 1987 Jan de Rooy het vrachtwagenklassement. De beste Nederlandse autoprestatie wordt in 1989 geleverd door Kees en Mieke Tijsterman. Dit team wordt met hun Mitsubishi vijfde in het eindklassement. in 1994 wordt het standaard klassement gewonnen door Bob ten Harkel en Maarten van Eijk. Deze rijden eveneens in een Mitsubishi. Gerard Jimmink weet in 1995 als eerste Nederlandse motorcoureur een etappe te winnen. Een jaar later, in 1996, weet Gerard Jimmink in het eind klassement als vierde te eindigen. Dit is de beste eindklassering van een Nederlandse motorrijder. In 2007 weet Hans Stacey (MAN) de rally Lissabon - Dakar te winnen. In 2012 weet Gerard de Rooy met zijn Ivecotruck de rally te winnen. In 2015 weten Erik van Loon en Wouter Rosegaar de resultaten van Kees en Mieke Tijsterman te overtreffen. In het algemeen klassement weten zij met hun Mini als vierde te eindigen. In 2016 weet de eerste Nederlander de proloog op zijn naam te zetten. Bernhard ten Brinke weet als Toyota-rijder deze dagzege op zijn naam te zetten. Veel autoliefhebbers zullen met veel plezier weer naar RTL7 kijken.
Dodelijke ongelukken tijdens de Dakar Rally 1978 - 2017

Dodelijke ongelukken tijdens de Dakar Rally 1978 - 2017

De Dakar Rally is een woestijnrally voor auto's, vrachtwagens, quads en motoren. De rally die ook bekend is onder de naam Parijs-Dakar, wordt ieder jaar in de maand januari verreden. Hoewel de rally z…
Gepubliceerd door Tekstschrijvert op 03-01-2017, laatst gewijzigd op 03-01-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Telesport bijlage van de Telegraaf van zaterdag 31 december 2017
Schrijf mee!